Naš transfer servis vam nudi sigurno putovanje po čitavoj Hrvatskoj!

Eufrazijeva bazilika

Eufrazijeva bazilika u Poreču spomenik je kulture pod zaštitom UNESCO-a, a izgrađena je u 6. stoljeću u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinija na mjestu nekadašnje ranokršćanske crkve. Bazilika je spomenik rane bizantske umjetnosti i dobro je očuvana. Baziliku čini kompleks od nekoliko građevine, te je tu pored same crkve i biskupski dvor, krstionica, zvonik i sakristija.

Iako je tijekom stoljeća bazilika doživjela niz potresa, ratova i oštećenja, te više promjena i restauracija, važno je istaknuti da su ostali sačuvani autentični podni mozaici iz 6. stoljeća. a najstariji fragmenti mozaika datiraju čak iz 3. stoljeća. Ranokršćansko slikarstvo i mozaici kojima je oslikana unutrašnjost bazilike prikazuje likove kršćanskih mučenika, Krista i Bogorodice. To su najljepši sačuvani primjerci bizantinske umjetnosti u ovom dijelu Europe.

Bazilika je poznata turistička atrakcija Poreča i Istre i nezaobilazna je za sve ljubitelje povijesnih znamenitosti, posebno arhitekture i sakralne umjetnosti.

Transferi od Eufrazijeva bazilika

 

Pratite nas