Naš transfer servis vam nudi sigurno putovanje po čitavoj Hrvatskoj!

Pula Arena 2016-01-12 12:01:17

Arena u Puli građevina je iz rimskog doba, a izgrađena je negdje oko 1. stoljeća u vrijeme cara Klaudija. Kao i slični amfiteatri iz vremena Rimljana, arena u Puli je bila mjesto gladijatorskih borbi i mogla je primiti oko 20.000 gledatelja. Arena je eliptičnog oblika, glavna os duga je oko 130 m, a kraća oko 100 m.

Zidine su visoke oko 30 m, a gledalište je sagrađeno na 4 etaže. Osim gladijatorskih borbi u areni su se održavala i javna suđenja, ali i mučenja prvih kršćana. Jedan od njih je bio i sv. German koji je danas zaštitnik grada Pule. Raspored sjedenja u areni strogo je pratio društvenu hijerarhiju. Nakon zabrane gladijatorskih borbi u 5. stoljeću, amfiteatar se nije koristio i bio je prepušten propadanju, sve do 18. stoljeća kada je započeta restauracija. 

Danas je arena poprište mnogih kulturnih događanja u gradu, od kojih je najznačajniji Filmski festival u Puli, a u podzemnim prostorijama gdje su ranije bili smješteni gladijatori, danas se nalazi vrlo zanimljiv arheološki muzej sa bogatom zbirkom izložaka.e bili smješteni gladijatori, danas se nalazi vrlo zanimljiv arheološki muzej sa bogatom zbirkom izložaka.

Ostale novosti

 

Pratite nas